Postrehy z ostrova Gréka Zorbu


Kréta = samostatný štát

07.11.2014 18:30

Kréta si dodnes udržiava ráz samostatnosti. Našinec zvyčajne nezbadá žiaden kultúrny rozdiel oproti napríklad polostrovu Chalkidiki, Gréci však rozdiel ľahko spoznajú. Na celej Kréte sa dodnes rozpráva miestnym dialektom, ktorý sa od spisovnej gréčtiny dosť líši. Kréťania majú povesť najtemperamentnejších spomedzi Grékov, čo turista ľahko spozoruje. A tak prečo sa neoddeliť?

V roku 2012 miestne noviny oznámili možnosť referenda o osamostatnení, za ktorým stojí hnutie Krétsky štát. Už predtým samostatnosť získavala čoraz viac priaznivcov, prejavovali (a prejavujú) to napríklad tým že z okien vyvešujú krétske vlajky, na autách používajú krétske ŠPZ... Krétsky štát sa opieral predovšetkým o zmluvu o pripojení Kréty ku Grécku, ktorej 100-ročná platnosť práve končila. Napriek všetkému však značná čsť obyvateľov nesúhlasí so samostatnosťou, miestni politici dokonca ani nepripustili možnosť uskutočnenia referenda.

To či by samostatnosť Kréte a ľuďom prospela sa nedá posúdiť, avšak isté je že Kréťania chcú pre svoj ostrov len to najlepšie.

Článok o samostatnosti z ktorého tento postreh čerpal: https://greece.greekreporter.com/2012/01/28/is-2012-the-year-cretans-decide-if-they-want-out-from-greece/

—————

Späť