Postrehy z ostrova Gréka Zorbu


O Grékoch inak

12.09.2016 14:34

Príroda na Kréte je nádherné, ľudia úžasní, jedlo božské. Avšak sú tu aj veci, ktoré lezú človeku poriadne na krk.

Neporiadok

Skládky sú de facto všade, pri kontajneroch je vždy bordel a vinie sa od nich nepríjemný zápach. Gréci si zväčša na poriadok nepotrpia (aj keď platí tam podobné ako u nás - za prahom domu všetko nádherne upratané, no akonáhle človek vyjde von, začne sa správať ako prasa.

Času je vždy dosť

Na Grékoch je obdivuhodná ich trpezlivosť - no niekedy čo je moc, to je moc. Predsa len, človeku sa nechce čakať dve hodiny na autobus, aby zistil, že nakoniec žiadny nepôjde. Alebo v obchode: dlhý rad pred pokladňou, no to predavačke nebráni v tom, aby sa zarozprávala so zákazníkmi či kolegyňami.

Netrpezlivosť

Na druhej strane to, čo predvádzajú na cestách... Raz sme šli autom, na semafore sme zastali na červenú a šofér auta za nami začal divo trúbiť, predbehol nás (autá v protismere mu akosi neprekážali) a ešte nezabudol zakričať slovo, ktoré by ste v slovníku nenašli.

"Pripečenosť"

Gréci (a to predovšetkým starší muži) sú, nazvyme to pripečení. Asi to robí tá poloha na juhu a vôbec to teplo. Mnohí ľudia tu často postrádajú, pre nás úplne samozrejmé, logické zmýšľanie. A vôbec s vedomosťami je to bieda.

Raz sme si kupovali niečo v obchode so suvenírmi. Starší predavač sa nás ihneď začal vypytovať odkiaľ sme. Po odpovedi, že zo Slovakia najprv nechápavo krútil hlavou a potom povedal že po grécky je to čekosulovakija ...

Bezstarostnosť

Najmä voči životnému prostrediu, ale aj voči mnohým iným veciam sa Gréci správajú veľmi nezodpovedne.

Konzervatívnosť

A teraz nejde o politiku. Gréci sú často názoru, že žena je tu od toho, aby stála za sporákom a starala sa o nich. Náboženstvo je tu základ všetkého, a deti nemajú na výber čo chcú byť kresťanmi, ateistami atď.

Hlučnosť

Už ste stretli grécku rodinu na pláži ? Nie ? Tak buďte radi. Gréci bývajú hluční (oni sa nerozprávajú, oni sa prekričiavajú), nechávajú po sebe neporiadok a korunujú to tým, keď si pustia na plný zvuk rádio.

 

To čo je napísané vyššie rozhodne neplatí pre všetkých Grékov, naopak, je veľmi veľa takých ktorí sú toho presných opakom. Človek možno nadobudol dojem, že Gréci sú leniví. No turistom chcú skoro vždy vyhovieť naplno a ich práca, najmä v hotelových komplexoch, býva veľmi usilovná.

Dúfam že tento článok nikoho neodradil ani neurazil, Gréci sú úžasní ľudia, no občas vás dokážu naštvať a toto sú najčastejšie prípady.

—————

Späť